The experience of leadership

Paarden herkennen persoonlijk leiderschap - wat meer is dan fysieke kracht - aan een heldere lichaamstaal. Een leider van een kudde paarden - dieren met een vecht- en vluchtinstinct - is mentaal voorbereid op onverwachte situaties.

Bij Miranda Paardencoaching kom je in een coachsessie met paarden in een leersituatie, waarin je je zult moeten verhouden tot wat zich aandient. Paarden vragen in het hier en nu om een adequate respons op een gegeven situatie. Een paard kan niet onderscheiden vanuit welk cultureel patroon iemand handelt. Het kan zijn dat verschillende oriëntaties en patronen eenzelfde resultaat opleveren, alleen ziet de weg naar het resultaat er anders uit. Je gaat al doende herkennen wat voor mensen het wezenlijke verschil is. Verrassend en verhelderend. 

Open en betrouwbare leeromgeving

Je krijgt in een open ruimte te maken met onvoorspelbare situaties. Dat kan ook confronterend zijn. Ervaring met paarden is echter niet nodig. De paarden bij Miranda Paardencoaching komen dagelijks met mensen in contact. Ook mensen die geen ervaring hebben met paarden, kunnen meedoen. Mens en paard doen mee uit vrije wil, wat zorgt voor een veilige experimenteerruimte. 

Miranda Boland is gekwalificeerd lid van EAHAE en werkt in oefensituaties met paarden vanuit de beproefde aanpak van HorseDream®. Meer dan 250 trainingsorganisaties, coaches en procesbegeleiders werken samen in de EAHAE, European Association for Horse Assisted Education en is inmiddels wereldwijd actief. EAHAE staat ook voor een Equine a ha ervaring. Onderling delen de leden van EAHAE condities en voorwaarden voor een betrouwbare leersessie. Wil je meer weten over een betrouwbare leeromgeving, lees dan verder.

Algemene voorwaarden

Vanaf 2011
Qualified Member of EAHAE International Association for
Horse Assisted Education
We zijn allemaal leiders, sommigen leiden zichzelf, sommigen ook anderen. Het leven is betekenisvoller en eenvoudiger als je een congruent leider bent.

De leermeesters

 

De familie Friesche paarden Ava (2000), Vrija (2006) en Zen (2007) leven als groep samen op 1,5 hectare weidegrond in het buitengebied de Bosscherwaarden. 

 

Regelmatig komen er groepen mensen in hun leefruimte. Zij zoeken de verbinding en mogen dit doen uit vrije wil. Dat maakt dat ze nieuwsgierig en open zijn.

 

Bij Miranda Paardencoaching wordt er op toegezien dat er aan de basisvoorwaarden voor het welzijn van de coachpaarden wordt voldaan.

 

Over Miranda Boland (1965)

​Doen waar mensen en de situatie toe uitnodigen, is mij op het lijf geschreven. Dit wil ik je graag laten ervaren met een familie Friesche paarden in het buitengebied van Wijk bij Duurstede. In de Bosscherwaarden zie je namelijk het verschil tussen cultuurlandschap enerzijds en natuurlandschap anderzijds. Wat kun je beheersen en controleren, en wat kun je als van nature laten evolueren? Een mooie leeromgeving voor organisatievraagstukken, waar ik graag op broed. Zeker als het gaat om meer natuur-inclusief organiseren - natuurlijke kringlopen sluiten, natuurlijke grondstoffen eerlijk delen, biodiversiteit bevorderen, milieu-impact verkleinen. 

Ik creëer graag een experimentele leeromgeving waarin we ons bewust worden van meer dingen beter durven doen. Experimenteren kost tijd, weet ik van veldwerk in de tropen, en vraagt om een gedegen onderzoeksopzet en vooral veel materiaal verzamelen, analyseren en publiceren. 

Maar ik voel ook de urgentie onze leefstijl meer in balans te brengen met de draagkracht van moeder aarde. Door samen kennis en wijsheid te delen kunnen we de nodige verandering doorvoeren, op beleidsmatig, bestuurlijk, organisatie- en sociaal-maatschappelijke niveau. 

We kunnen als mensen verschil maken door ons creatieve zijn, onze kennis en kunde te benutten om meer dingen beter te doen. Dat vraagt om lef en moed.

Ik begon in 1992 bij AIDEnvironment aan een analyse van Agenda 21, het VN- Verdrag voor Duurzame Ontwikkeling, ook wel bekend van de 17 SDG's die we in 2030 wereldwijd willen realiseren. In een advies aan de Rijksoverheid is aangegeven wat te doen aan duurzame ontwikkeling en behoud van biologische diversiteit in Nederland. Als campagne-coördinator Nederland voor de Europese Natuur kreeg ik 28 maatschappelijke organisaties in beweging om acties in gang te zetten om een Europees netwerk van natuurgebieden te helpen realiseren. 

Voor Echte Welvaart ging ik werken aan begripsvorming en waardering van biodiversiteit. In co-creatie met branches in de kantooromgeving en de kinderopvang zijn we erin geslaagd biodiversiteit betekenis te geven. 

Vanaf 2011 coach ik mensen die een transformatie leiden. Ik werk met de beproefde aanpak van HorseDream: een leuke, snelle en soms confronterende manier in het (door)ontwikkelen van betekenisvol en congruent leiderschap. 

Vakkennis

  • TtT Horse Assisted Education trainer in de aanpak van Horse Dream, EAHAE gekwalificeerd lid vanaf 2011, update 2018

  • Anatomy and Palpation, training program Sharon May-Davis, Equine Studiecentrum, 2015 en 2016

  • EAHAE conferentie voor gekwalificeerde leden, Polen 2014

  • ​Leergang 'Mijn gevoel voor realiteit' opleiding tot leidinggevende of adviseur van leidinggevenden, Sezen Academy, 2013

  • Opleiding 'Deepening into Horse Language', gekwalificeerd docent in paardentaal, De Paardenmaat, 2009

  • Clinics Natural Horsmanschip van Klaus Ferdinand Hempfling, 2007